Insekter

Insekter inneholder mye proteiner, i tillegg til de viktigste vitaminer og mineraler. De inneholder mer jern enn spinat, og er den perfekte balansen mellom fettsyrene Omega 3 og Omega 6. Produksjon av insekter fører til minimalt med co2 utslipp i forhold til andre proteinkilder som dyrehold og fisk.

Insektene våre inneholder:

Omega 3

Ernæringsfysiolog Anki Sundin
i et intervju med www.bugburger.se

– Det er en betennelsesdempende gruppe fettsyrer, som er ekstremt viktig både for utviklingen av nervesystemet og for hjerte- og karsystemets funksjon, forklarer Anki. Dessverre har vi, vil jeg si, en situasjon i dag hvor vi spiser litt for lite omega3-fettsyrer. Delvis i absolutte tall, men også i forhold til omega6-fettsyrer. Vi har ingen problemer med å få mange av disse i oss, men omega3 finnes i et ganske begrenset antall matvarer.

Insektprodukter har dermed en rolle å spille her. Og det er flere fordeler med Omega3. Anki sier at det er gjort studier som viser at omega3 kan gi gode resultater for å forbedre insulintoleransen for pasienter med diabetes 2. Å ta store doser omega3 kan for eksempel lindre symptomene på revmatoid artritt. Omega 3-fettsyrene DHA og EPA bidrar til hjertets normale funksjon. Positiv effekt på hjertets normale funksjon ved 250 mg DHA og EPA

B 12

Vitamin som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Rent ernæringsmessig kan du finne nesten alle næringsstoffene du trenger i et vegansk kosthold. Unntakene er B12, og jeg vil si at vitamin D vil være en større utfordring å få i et vegansk kosthold. Men også omega3-fettsyrer.

Alfa-linolensyre som vi har i mange grønnsaker, ikke minst i nøtter, oljer og andre fete grønnsaker, også er en omega3-fettsyre. Men fettsyrene vi trenger mer av det er EPA og DHA, de finnes utelukkende i fet fisk, krill og noen alger, i tillegg til visse insekter.

Mineraler

​Mineraler er uorganiske stoffer som ikke dannes i kroppen, men som kroppen likevel trenger påfyll av gjennom mat og drikke. De viktigste mineralene er kalsium og jern, jod, fosfat, selen og sink.

Dersom man har et kosthold uten kjøtt og animalske produkter, kan man utvikle jernmangel.

Typiske symptomer ved jernmangel er tretthet, svimmelhet og kort pust. Løsningen er som regel å ta jerntilskudd.

En god kilde til jern er insekter, som inneholder mer jern enn spinat.

Karbohydrater og fiber i spiselige insekter (https://www.eatcrickster.com/blog/edible-insect-nutrition)

dårlig fluespøk

Karbohydrater i spiselige insekter kommer primært gjennom fiber.

Innhold av spiselige insektfibre varierer fra 5,1% for termitter til 13,6% for ekte bugs ( Hemiptera ). [ 1 , 10 ]

Kitin er den vanligste fiberformen i insekter som finnes primært i deres eksoskjelett. [ 9 ]

Kitininnholdet i kommersielt oppdrett spiselige insekter varierer fra 2,7 til 49,8 mg per kg ferske spiselige insekter og fra 11,6 til 137,2 mg per kg tørkede insekter. [ 2 , 8 ]

For mennesker er kitin en ufordøyelig fiber, noe som betyr at kroppen ikke klarer å fordøye den. Dermed fungerer den som mat (prebiotisk) for de sunne bakteriene i tarmen vår.

Dermed fremmes immunforsvaret, tarmen helse og redusere betennelse. [ 8 , 11 ]

Chitin har til og med hjulpet noen individer til å være mer motstandsdyktige mot sykdomsfremkallende bakterier og virus. Det er også indikasjoner på at kitin kan redusere allergiske reaksjoner hos visse individer [ 11 , 14 , 31 ].

Konklusjon

Spiselige insekter er rike på mikro- og makronæringsstoffer som er essensielle for menneskers helse.  

Hvis du sliter med et dårlig minne, mye sykedager. Da kan det være en fordel for deg å introdusere noen spiselige insekter i kostholdet ditt.  

Så neste gang du planlegger å koke storfekjøtt eller kylling. Du kan erstatte den biffen med noen spiselige insekter og få større mengder magre proteiner, essensielle fettsyrer og til og med fibre.

Hvis du ønsker å øke proteininntaket for å gå ned i vekt eller få muskel og styrke.

Da er de beste spiselige insektene for deg sirisser og gresshopper.

Leter du etter mer sunt fett i kostholdet ditt, velg insekter som larver, larver, ormer og pupper.

Til slutt, hvis du vil vite det nøyaktige næringsinnholdet. Da bør du kjøpe oppdrettsinsekter fra en leverandør med dokumentert ernæringsanalyse.

Bug appetitt!

Fun facts

I februar 2017 viste Angelina Jolie reklame for en film ved å invitere pressen da hun og barna hennes spiste insekter og edderkopper . Den danske gourmetrestauranten  Noma var ansvarlig for maten på Justin Timberlakes “lytterfest” for sin nye plate . På menyen var luksuriøse kutt der et par hadde gresshopper og maur som ingrediens.

Og nå har Nicole Kidman vist verden at hun ikke har noe problem med å spise insekter. Vel, hun spiste dem i live i Vanity Fair video i serien “Mitt skjulte talent”. I tillegg til å spise tobakksormelarver (hornorm), måltidsorm, sirisser og stekte gresshopper, uttaler Nicole Kidman at det faktisk er to milliarder mennesker som ikke synes å spise insekter er rart. Go Nicole!

DU spiser allerede insekter!

Et juice glass kan inneholde maksimalt 5 fruktfluer som skal godkjennes av FDA.

… Men egentlig handler det om å begynne å spise insekter bevisst. For selv i dag spiser du anslagsvis 0,5-1 kilo insekter per år , uten å vite det. Og da snakker jeg ikke om de fluene du tilfeldigvis svelger når du sykler på en solrik sommerdag, men om insektene som er i maten vi spiser.

Den amerikanske ekvivalenten til National Food Administration, FDA, har til og med produsert regler “Defect levels hand book”, som tydeliggjør hvor mye insekter forskjellige matvarer kan inneholde for at de skal godkjennes som mat. En sjokoladekake kan for eksempel inneholde maksimalt 60 insektfragmenter per 100 gram. Det kan være maksimalt 225 insektfragmenter per 225 gram pasta, og 100 gram tomatpuré kan inneholde maksimalt 20 flueegg, alternativt 10 flueegg og en larve. Listen er lang!

Så hvorfor ikke konsumere insekter bevisst? For eksempel kan det være et utmerket proteintilskudd for vegetarianere, eller ento-vegetarianere .